Oproep 

Oproep

Orgels moeten blijven klinken


Zweeloo - De Protestantse Kerk Nederland (PKN) luidt de noodklok: de orgelcultuur dreigt door het gebrek aan gekwalificeerde organisten definitief tot het verleden te gaan behoren. Het tekort aan organisten is een landelijke trend, die ook in deze regio steeds meer zichtbaar wordt.
Daarom gaan Cees Roubos uit Emlichheim en Henk Stekelenburg uit Wezup orgellessen verzorgen in de kerken van Zweeloo, Dalen, Oosterhesselen en Sleen.
Nog niet zo lang geleden gold Nederland nog als het Mekka van de orgelcultuur, met een groot aantal organisten. Helaas is de situatie in de laatste jaren drastisch veranderd. De oorzaak van vergrijzing onder organisten ligt vooral in het feit dat op veel muziekscholen tegenwoordig geen orgelopleiding meer wordt gegeven. Er blijken nog maar weinig studenten op het conservatorium voor het instrument te kiezen. Per jaar studeren er minder dan tien kerkmusici voor de PKN af. De kerken moeten erop letten voldoende professionele kerkmusici over te houden om de kwaliteit te kunnen waarborgen.
Niet voor niets hebben organisten van de kerken in Dalen, Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo een gezamenlijk plan bedacht voor een orgelopleiding dicht bij huis. Zo hoeven belangstellenden voor orgellessen niet langer naar Emmen of Coevorden te reizen; zij kunnen worden opgeleid tot kerkorganist, maar ook als huisorganist. Muzikale voorkennis is niet vereist.
De organisten Cees Roubos (organist in Zweeloo, tel. 0049 5943 7354) en Henk Stekelenburg uit Wezup (organist in Emmen, tel. 0591-377302) nodigen belangstellenden graag uit voor een vrijblijvend gesprek. Beide zijn al vele jaren actief als kerkorganist en willen het ambacht graag doorgeven aan een volgende generatie. Ze zijn ook bereid om aan serieus geïnteresseerde leerling-organisten proeflessen te verzorgen.Door Cees Roubos, in Coevorden Huisaanhuis, zondag 20 april 2008Foto: Het orgel in de Hervormde kerk te Oosterhesselen (Van Dam 1864)

Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Folibee